Ruskovillan merinovillainen peruspaita aikuisille, unisex, useita värejä, 100%l luomumerino
VILLAINEN ALUSPAITA / UNISEX - Ruskovilla

Ruskovillan perusmallinen pyöreäpäänteinen pitkähihainen paita 100% merinovillasta. Sama malli sopii sekä miehille että naisille.

 

Sopii hyvin ulkoiluun, retkeilyyn, veneilyyn ja ajovaatteiden alle, viluisimmille myös sisäkäyttöön. 

 

 

Hinta75,00 €

Tuotetiedot

Perusmallinen aluspaita, pyöreällä pääntiellä, jossa on pääntien ryhdikkäänä pitävä tukeva kantti. Resorit hihan suissa lämmittävät ranteita. Melko reilun pituinen helma on tasamittainen edestä ja takaa.

 

MERINOVILLA

Villakuitua saadaan lampaista, joita on eri rotuisia – villavaatteen tuotanto alkaa siis maataloudesta!

Villa koostuu samoista valkuaisaineista eli proteiineista ja keratiineista kuin ihmisen iho..Eri rotuisten lampaiden villan karkeus vaihtelee. Hienointa lampaanvillaa on merinolampaan villa. Suomalainen maatiaisrotu suomenlammas taas tuottaa tähän verrattuna paljon karkeampaa villaa, jonka kuidut on huomattavasti paksumpia. Möys kuitujen pituudessa ja kiharuudessa on eroja, mikä saa erilaisista villalaaduista valmistetut vaatteet tuntumaan pehmeämmiltä tai karkeammilta ihoa vasten. Merinolampaat eivät kasva Suomessa vaan niiden villa tuodaan esimerkiksi Australiasta, Uudesta Seelannista tai Etelä-Amerikasta. Ylipäätään lampaiden kasvatus on Suomessa nykyään vähäistä.

Villan erityisominaisuuksiin kuuluu sen kyky sitoa kosteutta jopa 35%  tuntumatta silti märältä. Sitoessaan kosteutta villa vapauttaa lämpöä. Tähän perustuu villavaatteen ainutlaatuinen miellyttävyys myös kostealla säällä ja jopa märkänä.

Villa on luonnostaan antistaattinen eli se ei sähköisty helposti. Pehmeänä kuituna se ei myöskään rypisty helposti, ja jos onkin rypistynyt, se myös siliää helposti. Villa on myös paloturvallinen materiaali.

Luonnollista villalle on myös puhdistuminen itsestään, kun se pääsee tekemisiin hapen kanssa. Tätä luonnon omaa ”hi tech”-materiaalia onkin helppo hoitaa tuulettamalla. Villa kestää hyvin myös vesipesua, mutta veden ei tule olla liian kuumaa eikä pesun liian voimakas pesuaineen tai hankauksen puolesta. Villan luontaisiin ominaisuuksiin kuuluu myös vanuminen ja kutistuminen, joita hyödyntäen voidaan valmistaa ”keittovillaa” ja huopaa.

Villan negatiivisiin ominaisuuksiin kuuluu huono hankauksen kesto, joten erityisesti hankaukselle alttiisiin sukan pohjiin yms. on yleistä käyttää villasekoitelankaa, missä keinokuitu tuo kestävyyttä tuotteelle ja näin pidentää sen käyttöikää.

Monet, jotka sanovat olevansa allergisia villalle ovatkin itseasiassa allergisia villaan lisätyille kemikaaleille: koinsuoja-aineille, väriaineille, super wash -käsittelylle ja muille siihen kuulumattomille lisäkemikaaleille. - Tai sitten ihon muistissa on ne lapsuuden suoraan ihoa vasten puetut suomenlampaanvillaiset housut, joiden tuntu on aivan erilainen kuin merinovillasta valmistettujen vaatteiden – esimerkiksi Ruskovillan käyttämämä merinovilla on seitsemän kertaa hienompaa kuin suomenlampaan villa!

Ruskovilla käyttää vain eettisesti tuotettua luomulaatuista merinovillaa (mulesing-vapaa). Luomuvilla tuotetaan Etelä-Amerikassa: Argentiinassa ja Uruguayssa.

Luomutuotantoon sisältyy monia asioita, mm. luonnonsuojelullisia ja sosiaalisia käytäntöjä, joita Ruskovilla haluaa edistää valitsemalla raaka-aineet tälläisen tuotantotavan mukaisilta tuottajilta.

Ruskovillan luomuvilla tuotetaan IVN:n (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft e.V.) kriteereiden mukaisesti, langan kehrää saksalainen kehräämö ja sen sertifioi IMO (Institute for Marketecology).
 

Tuotteen hoito-ohjeet

VILLA
  
Villalle aina pätevä hoito-ohje on TUULETA USEIN – PESE HARVOIN!

Villa puhdistaa itse itseään päästessään tekemisiin hapen kanssa, jo muutama tunti ulkona tekee ihmeitä villavaatteelle! Mieluiten vaatteen kannattaa antaa tuulettua yön yli, eli saman ajan kuin sitä on pidetty päällä. Mikäli tuulettaminen ulkona ei onnistu helposti vaate kannattaa levittää sisällä johonkin ilmavasti.

Villa kestää vesipesua, mutta vain varovainen +30 asteen pesu on sallittua. Valitse myös villalle sopiva hellävarainen pesuaine (esim. Sonett)  ja pese käsin tai koneen villanpesu- tai käsinpesuohjelmalla. Nykykoneiden ohjelmat ovat hyvin hellävaraisia ja tarkempia lämpötilan suhteen kuin kädet, joten niitä voi turvallisesti käyttää, kunhan tarkistaa lämpötilaksi +30 astetta. Jotkut villavaatteet kestävät myös +40 asteen pesun (super wash).

Mahdolliset tahrat kannattaa pestä heti pois esimerkiksi sappisaippualla (Sonett).

Usein pestävät villavaatteet kannattaa käsitellä välillä, esimerkiksi joka viides pesukerta, lanoliinipitoisella villanhoitoaineella (Sonett). Käsittely palauttaa villaan sen oman luontaisen rasvaisuuden tehden siitä pehmeän ja imukykyisen sekä suojaa ennenaikaiselta kulumiselta.

Kaikki vaatteet on syytä kuositella muotoonsa heti, kun niitä laittaa kuivumaan. Neuleet kuivataan tasossa, jotta ne eivät veny. Vaatteet kannattaa kuivata aina varjossa, jotta aurinko ei virtyttäisi niitä. Vaatteen on ekologisempaa antaa kuivua ilmavassa paikassa omia aikojaan kuin käyttää kuivausrumpua. Villalle ei suositella rumpukuivausta ollenkaan.

TARKISTA AINA PESUOHJE VAATTEEN OMASTA LAPUSTA. NÄMÄ OHJEET OVAT VAIN YLEISPÄTEVIÄ SUOSITUKSIA. Mikäli olet epävarma, kysy lisäohjeita!

Huom! Osassa villavaatteita (esim. Ruskovilla) ei ole koinsuojauskäsittelyä, koska tuote on haluttu pitää mahdollisimman turvallisena ja ekologisena. Aktiivisesti käytössä oleviin vaatteihin koit ja esim. turkiskuoriaiset eivät tule, mutta vaatteen jäätyä pois jatkuvasta käytöstä, esimerkiksi kesän ajaksi, kannattaa vaate säilyttää tiiviissä muovipussissa. Luonnonmukaiseen suojaamiseen voi käyttää myös punasetrituotteita.

 

Valmistaja

Ruskovilla, Artjärvi, Suomi