KANGASMASKIN KÄYTTÖ & PESU / KEITTOPESU

Näin käytät ja huollat kankaista kasvomaskia. Valitse ekologinen ja rahaa säästävä kotimainen vaihtoehto.

KANKAISTEN KASVOMASKIEN KÄYTTÖ & PESU ON HELPPOA


THL:n suosituksen, jota hallitus puoltaa, on suositeltavaa käyttää kasvomaskia liikuttaessa paikoissa, joissa riittävän turvavälin pitäminen ei ole mahdollista alueilla, joissa on ollut korona-virusta viimeisen 14 päivän aikana. Käytännössä siis lähes koko Suomessa (tilanne 13.8.2020).

  ” Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.”

Kasvomaski ei korvaa ensisijaisia varotoimia, eli käsienpesua ja 1-2 metrin turvaväliä

THL 13.8.2020 / https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja

Luomupuuvillakankainen kasvomaski

Kuvassa luomupuuvillakankainen yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa suunniteltu kasvomaski. Valmistaja More Joy, valmistettu Pirkanmaalla. Miehille ja naisille sopiva malli. Tilaa nopealla toimituksella täältä >>.

EKOLOGINEN JA TALOUDELLINEN KANGASMASKI

Kankainen kasvomaski on suosituksen mukaisen maskinkäytön sekä ekologinen että ekonominen valinta. Kankainen maski on kestotuote, joka oikein käytettynä ja huollettuna kestää vähintäänkin kymmeniä käyttökertoja. Se maksaa itsensä takaisin hinnasta riippuen 10-15 käyttökerran jälkeen, kun taas kertakäyttöiset suojat maksavat noin euron per käyttökerta, joka saattaa jäädä lyhyeksikin. Lisäksi kertakäyttöisestä tulee nimensä mukaisesti roska heti käytön jälkeen; niitä ei kotikonstein ole mahdollista desinfioida uudelleen käytettäväksi.

Maskin valinnassa kannattaa huomioida maskin materiaali ja kiinnitystapa sekä koko ja malli ja maskin istuvuus. Materiaalin tulee olla kaksin-kolminkertainen ohut, mutta kuitenkin tiivis kangas, josta pitää pystyä hengittämään läpi. Yleensä euloksen läpi on helpompi hehgittää kuin kudotun kankaan. Materiaaleissa kannattaa huomioida, että värjäämättömät ja valkaisemattomat luonnonmateriaalit ovat turvallisimpia, koska niistä ei pääse hengityselimiin mitään ylimääräisiä kemikaaleja eikä esim. keinomateriaalien mikromuoveja.

Korvien taakse tulevat kuminauhat ovat monien mielestä kätevämpi / nopeampi vaihtoehto kuin nauhoilla solmittava malli. Solmittava malli toisaalta ei paina / hierrä korvan taustaa, jos maskia joutuu käyttämään pidempää / usein. Myös nauhallisen maskin voi solmia korvan taakse tulevaksi lenkiksi. Kuminauhallisista malleista osassa on säädettävä ja/tai vaihdettava kuminauha. Tarkista myös, että myös kuminauha kestää vähintään 60 asteen pesun.

Kankaisia maskeja löytyy sekä muotoon ommeltuja että sivuvekillisiä. Kannattaa testata molemmat versiot kumpi asettuu itselle nenävierestä ja leuan alta tiiviimmin sekä kumpi on miellyttävämmän tuntuinen. Kannattaa ensin kokeilla hankkia vaikka yksi kumpaakin mallia, jotta tietää kumpi asettuu itselle paremmin.

Suosittelemme käyttötarpeen mukaan hankkimaan vähintään kangasmaskia 2-4 per käyttäjä. Kangasmaskit ovat henkilökohtaisia hygieniatuotteita myös perheen sisällä. Kannattaa vaikka muutamalla pistolla ommella pieni värikoodi perheen maskeihin kullekin omalla värillä. Merkki pysyy näin koko ajan mukana – myös pesun aikana ja jokainen tunnistaa siitä helposti omansa.


VAIHDA USEIN PUHTAASEEN

Kangasmaski tulee vaihtaa puhtaaseen jokaisen käyttökerran jälkeen. Mukana kannattaa pitää muovipussia käytettyjä maskeja varten, johon ne tulee heti laittaa. Kangasmaski tulee vaihtaa aina kostuessaan (noin kerran tunnissa), sen tultua yskimisestä märäksi, syödessä tai esim. bussimatkan jälkeen – eli aina, kun otat maskin pois kasvoilta laitat sen suoraan pyykkipussiin.

Päivän aikana käytettyjenpussiin päätyneet maskit huolletaan illalla joko pesemällä koneessa, käsinpesuna tai keittopesten. Ohjeet alla. Itse suosittelen keittopesua, sillä se on nopea – ei vie paljon vettä eikä pesuaineen käyttökään ole välttämätöntä.


KANGASMASKIN PUKEMINEN
 • Pese saippualla / desinfioi kädet aina huolellisesti ennen maskiin koskemista.
 • Ota puhdas maski säilytyspussista koskemalla vain sen kuminauhoihin.
 • Tarkista, että puet maskin oikein päin. Kaartuva osa ylöspäin nenälle tai vekillisessä mallissa sivuvekit alaspäin.
 • Vedä kuminauhat korvien taakse / solmi nauhat. Älä koske kangasosaan.
 • Asettele maskia tarvittaessa vetäen sitä alasuunnassa leuan alle nauhoista.
 • Tarkista, että maski istuu mahdollisimman tiivisti nenän vierestä.
 • Jos kosket maskiin käytön aikana pese / desinfioi kätesi ennen ja jälkeen.


KANGASMASKIN RIISUMINEN
 • Pese saippualla / desinfioi kädet aina huolellisesti ennen maskiin koskemista.
 • Älä koske kangasosaan.
 • Ota kumilenkeistä / nauhoista kiinni ja poista maski kasvoilta.
 • Laita maski suoraan sille varattuun käytettyjen maskien muovipussiin tai kotiin tullessa suoraan pesuun. Käytetyn maskin paikka ei ole taskun pohjalla, käsilaukussa, hyllynreunalla...
 • Pese / desinfioi kädet huolellisesti.

Muotoon ommeltu luomupuuvillainen kangasmaski. Tilattavissa täältä >>.

KANGASMASKIN PESEMINEN

Suosittelemme pesemään heti kotiin tullessa tai illan aikana päivän aikana käytetyt maskit. Ensinnäkin niitä ei kannata säilyttää pitkää aikaa likaisina ja toiseksi maskeja riittää pienempi määrä, kun ne kuivuvat yön aikana valmiiksi seuraavan päivän käyttöä varten. Useimmat maskit tulee myös pestä ennen käyttöön ottoa, varmista myyjältä pesun tarve.


KANGASMASKIN KEITTOPESU

Itse suosin ja suosittelen tätä tapaa. Tarvitset vain ison kattilallisen vettä ja hellan. Esim. grillipihdit tms. helpottavat, mutta ilmankin pärjää. Varo kuitenkin sormiasi kiehuvasta vedestä pois tulevien maskien kanssa!


 • Ota riittävän iso kattila täyteen vettä.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi.
  • Nosta käytetyt kangasmaskit suoraan pyykkipussista kattilaan. Jos teit tämän käsin, pese kädet saippualla.
  • Anna kiehua 5-10 minuuttia.*
  • Nosta maskit pois kiehuvasta vedestä grillipihtien tai kauhan avulla esim. puhtaalle lautaselle.
  • Vie maskit heti roikkumaan avoimena ilmavaan paikkaan. Huomioi, että niistä saattaa valua vettä lattialle. Rumpukuivausta ei suositella mekaanisen hankauksen eikä hygienian takia. Kuivauskaappia voi käyttää.
  • Maskit ovat kuivittuaan valmiita uudelleen käyttöön! Halutessasi voit vielä silittää luonnonmateriaaleista valmistetun maskin kuumalla raudalla, vältä silittämästä kuitenkaan kuminauhoja.

  * Keittoajasta on tällä hetkellä erilaisia ohjeistuksia aina minuutista 15 minuuttiin. Tuttipullojen keittosteriloinnin aika on 5 minuuttia, joten maalaisjärjellä ajateltuna se lienee hyvä aika myös tähän. THL:n suositus on 5 minuuttia.

  Myös pesuaineen käytöstä keittopesun yhteydessä on kahta ohjeistusta. Oma näkemykseni on, että pelkkä riittävän pitkä kiehuva vesi olisi riittävä (kuten jo kerran mainituille tuttipulloillekin). Tätä puoltaa myös se, että jos keittoveteen laittaa pesuainetta, niin se on saatava huuhdeltua hyvin pois, jotta pesuainejäämiä ei kulkeudu hengityksen mukana keuhkoihin. Jos jollain on parempaa tietoa, tai tästä tehdään lisää tutkimuksia, niin otan mielelläni tietoa vastaan tähän liittyen. Ja pyrin seuraamaan ohjeiden päivittymistä myös itse. Eli, ei se pesuaineen käyttö kiellettyäkään ole, jos haluaa nähdä enemmän vaivaa, mutta siinä tapauksessa muista huuhdella useammalla huuhteluvedellä maskit ennen kuivatusta.


  THL:n ohje kankaisen maskin pesuun on 5 min keittäminen kiehuvassa vedessä, jossa on hieman pesuainetta, huuhtelu sekä kuivatus raittiissa ilmassa. (THL 13.8.2020: https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja)  KANGASMASKIN KÄSINPESU

  Kangasmaskin pesuveden tulee olla vähintään 60 asteista, joten varo käsiäsi. Pyykinpesuaineista hellävaraisin on kookospohjainen siivoussaippua, mutta sekin tulee huuhdella hyvin pois maskista. Käytä käsinpesussa hanskoja, sillä vesi on kuumaa ja kookossaippua ei tee hyvää iholle.

  Käytä mietoa pesuainetta ja huuhdo se hyvin pois, että et hengitä pesuainejäämiä. Käytä kuitenkin tekstiilikuiduille tarkoitettua pesuainessa, sillä ihon pesuun tarkoitetut saippuat eivät pese iholta tullutta rasvaisuutta maskin pinnasta pois – ja näin ollen kangasmaski ei puhdistu! Lisää pesuohjeita löydät mm. Outi Les Pyyn Facebook-sivuilta.


  KANGASMASKIN KONEPESU

  Ei ole suositeltavaa laittaa vain muutamaa pientä maskia koneeseen yksinään. Jos sinulla on samansävyistä 60 tai 90 asteen pyykkiä menossa koneeseen muutenkin maskit voi pestä myös koneessa. Muista tässäkin tapauksessa mieto pesuaine ja, että se huuhtoutuu kunnolla pois, sekä maskin ilmava kuivatus. Muista myös pitää huolta pesukoneen rummun puhtaudesta.

  Pesemällä ja huoltamalla maskit oikein käytät niitä turvallisesti ja pidennät niiden käyttöikää.

  Työhuone Anne Lambergin sivuvekilliset kasvomaskit ommellaan Turussa. Maski on kaksipuolenen, joten sille saa kaksi eri ilmettä valitsemalla esiin joko ornamentin tai raidallisen puolen. Säädettävät kuminauhat. Tämä maskimalli on tilattavissa täältä >>.

  MASKIN KÄYTTÖ EI SOVELLU KAIKILLE

  Muistutus vielä lopuksi: mikäli sinun on vaikea hengittää maskin kanssa riisu se välittömästi!

  Maskin käyttö EI SOVI kaikille iän (lapset ja ikääntyneet) tai terveydentilan / perussairauksien takia.

  Maskia ei suositella alle 15 vuotialle, koska sen turvallinen käyttö voi olla vaikeaa.

  Maskia ei saa käyttää sylivauvoilla tai ihan pienillä lapsilla, koska he eivät osaa sanoa tai ottaa itse maskia pois, jos sen kanssa on vaikea hengittää.


  TEE ITSE TAI OSTA VALMIINA

  Kangasmaskeja voi tehdä myös itse, kunhan muistaa valita sopivan paksuisen kankaan. Marttojen kaksi maskiohjetta löydät täältä.

  Meiltä vaateliike Kaislasta sekä verkkokaupastamme löydät puuvillaisia ja luomupuuvillaisia kangasmaskeja kotimaisilta Avanlippuvalmistajilta. Tutustu valikoimaan täällä.


  Ostoskorisi on tyhjä

  Toimitusehdot

  Nämä toimitusehdot ovat voimassa 3.8.2020 alkaen.

  Verkkokauppa

  KAISLA / Tulostoimi Oy
  Aninkaistenkatu 12
  20100 Turku

  02 233 9209
  kaisla@kaislamyymala.fi
  www.kaislamyymala.fi
  0204605-3

  Kauppa myy tuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Pidätämme oikeuden hintojen ja toimituskulujen muutoksiin.

  Tilaaminen

  Tuotteet tilataan verkkokaupassa siirtämällä ne ostoskoriin ja maksamalla ostoskorin sisältö verkkomaksupalvelussa tai Posti- / Bussiennakkona. Kaikki asiakastiedot käsitellään luottamuksellisesti. Tilauksen yhteydessä kysyttyjä yhteystietoja ei käytetä muuhun kuin tilauksen toimitukseen tai siinä ilmenevien epäselvyyksien selvittämiseen ja mahdolliseen asiakasviestintään. Tilatessasi verkkokaupasta sinun edellytetään tutustuneen ja sitoutuneen kulloinkin voimassa oleviin toimitusehtoihin.

  Maksaminen ja maksutavat

  Maksupalveluna toimii Paytrail, jonka kautta maksuvaihtoehtoina toimivat lasku, osamaksu, korttimaksu, verkkopankkimaksut sekä Mpbile Pay.

  Ilmoittamalla tietoja kassalla hyväksyt Paytrail Oyj:n  (Paytrail Oyj,Innova 2, Lutakonaukio 7,
  40100 Jyväskylä ) ehdot. Painamalla ”Osta” painiketta hyväksyt KAISLA yleiset ehdot.

  Walley Lasku/Osamaksu (aiemmin Collector)

  Joustoa ja valinnanvapautta – maksa kerralla tai osissa, valitsemassasi tahdissa

  Lasku ja tililuotto antavat sinulle lisää aikaa verkkokauppaostostesi maksamiseen. Niitä käyttämällä voit odotella tilauksesi saapumista rauhassa ennen sen maksamista. Maksun voit tehdä joko kerralla laskulla tai pienemmissä osissa tililuotolla, jolloin voit suorittaa kuukausittain sinulle parhaiten sopivan summan ja jakaa maksun enintään 36 kuukauden ajalle.

  Laskulla ilmaista maksuaikaa – turvallista ja helppoa asiointia

  Laskulla saat aina 45 päivää korotonta maksuaikaa verkkokauppaostoksillesi. Pitkä maksuaika mahdollistaa sen, että ehdit tarkistaa ostoksesi ja tarvittaessa palauttaa sen ennen laskun erääntymistä.

  Maksuaikaa hyödyntääksesi tarvitset myönteisen luottopäätöksen, jonka hakeminen käy helposti ostotapahtuman yhteydessä. Voit hakea sitä, jos olet vähintään 18 vuoden ikäinen ja sinulla on suomalainen henkilötunnus sekä vakituinen, virallinen kotiosoite Suomessa. Myös luottotietosi tarkistetaan Bisnode Finland Oy:n rekisteristä.

  Maksutapaa voidaan käyttää jopa 5 000 € ostoksiin.

  Kun olet saanut myönteisen luottopäätöksen sekä vahvistanut ostotapahtuman, saat laskun ostoksestasi sähköpostiisi. Jos haluat maksaa laskun pienemmissä osissa ja sinulle paremmin sopivalla maksuajalla (1-36 kk), sinun tulee tehdä jatkuvaa luottoa koskeva luottosopimus Collector Bank AB:n kanssa kirjautumalla Omille Sivuille osoitteessa my.walley.fi. Luottosopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä sinulle myönnetään luottoraja, joka on käytettävissä myöhempiin ostoksiin luottoehtojen mukaisesti.

  Kun sinulla on voimassa oleva luottosopimus, sinun tulee maksaa eräpäivään mennessä vain saamallasi laskulla mainittu vähimmäissumma mutta voit halutessasi suorittaa myös tätä suuremman summan. Sen jälkeen sinulle lähetetään kuukausittain sähköpostitse tililasku, kunnes luotto on kokonaan maksettu. Voit aina halutessasi lyhentää luottoasi myös tililaskulla mainittua vähimmäissummaa suuremmissa osissa.

  Luottokustannukset ja luottoesimerkki: Tulostoimi Oy:n verkkokaupassa sovelletaan kampanjaehtoja, joiden mukaisesti tililuoton korko on 19,2 % nimellisenä vuosikorkona ilmaistuna ja kuukausimaksu on 2,95 € kuukaudessa (ensimmäisellä laskulla 3,80 €). Jos myönnetty luottoraja on 1 000 € ja se on kokonaisuudessaan käytetty Tulostoimi Oy:n verkkokaupasta tehtyihin ostoksiin sekä luotto maksetaan takaisin 36 kuukauden aikana, sovellettavilla kampanjaehdoilla todellinen vuosikorko on 28,6 %, luottokustannusten yhteismäärä 403 €, maksettava kokonaismäärä 1 403 € ja maksuerien lukumäärä 36 kpl. Viivästyneistä maksuista veloitetaan lainmukaiset muistutusmaksut ja perintäkulut sekä korkoa viivästyneeltä ajalta.

  Luottoehdot

  Laskun ja luoton myöntäjä on Collector Bank AB, organisaationumero 556597-0513, joka on Walley-tavaramerkin rekisteröity haltija.
  Lilla Bommens Torg 11, Box 11914, SE-404 39. Lisätietoja www.collector.fi

  Saat täydelliset ehdot ja tiedot Walley Laskusta ja Tililuotosta seuraavista linkeistä:

  Tarkempi palvelukuvaus: https://www.walley.fi/asiakaspalvelu/

  Yleiset lasku- ja tililuottoehdot: https://cdn.walleypay.com/terms/Terms_FI.pdf

  Vakiomuotoiset Eurooppalaiset kuluttajaluottoehdot: https://cdn.walleypay.com/terms/SECCI_FI.pdf


  Tilaus- ja maksuvahvistus

  Kun olemme vastaanottaneet tilauksesi, lähetämme sinulle välittömästi sähköpostilla tilausvahvistuksen, josta näkyvät tilaustietosi. Tarkasta aina tilausvahvistuksen sisältö. Jos sinulla on kysyttävää, ota heti yhteys asiakaspalveluumme. Säästä tilausvahvistus mikäli joudut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun. Asioidessasi asiakaspalvelussa pidä aina mahdollinen asiakasnumerosi ja tilausnumerosi saatavilla. Tarkasta aina, että paketin sisältö täsmää tilausvahvistuksessa olevien tuotteiden kanssa.

  Asiakaspalveluumme saat yhteyden seuraavilla tiedoilla:

  KAISLA / Tulostoimi Oy
  Aninkaistenkatu 12
  20100 Turku

  02 233 9209
  kaisla@kaislamyymala.fi
  www.kaislamyymala.fi
  0204605-3

  Toimitustavat ja -kulut

  Toimituskulut sisältävät lähetys- ja pakkauskulut. Esitämme ostoskorissa arvion tulevista toimituskuluista ensisijaisen käytössä olevan toimitustavan mukaan. Tarkat toimituskulut näet valittuasi tilaukselle haluamasi maksu- ja toimitustavat. Käytössä olevat toimitustavat riippuvat ostoskorin sisällöstä ja yhteispainosta. Voit valita kassalla käytössä olevista toimitustavoista sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon, jonka yhteydessä tarkka toimituskulu on esitetty.

  Toimitusaika

  Pääsääntoisesti toimitusaika on 1-4 arkipäivää. Tilaustuotteiden toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Poikkeukset toimitusaika-arvioihin on kerrottu, jos ostoskorissa on varastosta loppuneita tuotteita ja ilmoitamme myös mahdollisista viivästyksistä välittömästi tilaamisen jälkeen.

  Emme vastaa ylivoimaisen esteen aiheuttamista viivästymisistä tai viivästysten aiheuttamista välillisistä haitoista. Verkkokauppa tiedottaa sivuillaan poikkeavista toimitusajoista.

  Palautusehdot

  Peruuttamisoikeus

  Teillä on oikeus peruuttaa tämä sopimus 14 päivän kuluessa syytä ilmoittamatta. Peruuttamisen määräaika päättyy 14 päivän kuluttua siitä, kun viimeinen tavaraerä on vastaanotettu tai ladattavien tuotteiden kohdalla tilauksen vastaanottohetkestä.

  Peruuttamisoikeuden käyttämiseksi teidän on ilmoitettava meille päätöksestänne peruuttaa sopimus yksiselitteisellä tavalla (esimerkiksi sähköpostilla tai kirjeellä). Voitte käyttää myös tulostettavaa palautuslomakettamme, mutta sen käyttö ei ole pakollista.

  Peruuttamisen määräajan noudattamiseksi riittää, että lähetätte ilmoituksenne peruuttamisoikeuden käytöstä ennen peruuttamisajan päättymistä.

  Peruuttamisen vaikutukset

  Jos peruutatte tämän sopimuksen, palautamme teille kaikki teiltä saamamme suoritukset, myös toimituskustannukset (paitsi lisäkustannuksia siitä, että olette valinnut tarjoamastamme edullisimmasta vakiotoimitustavasta poikkeavan toimitustavan), viivytyksettä ja joka tapauksessa viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen saatuamme. Suoritamme palautuksen sillä maksutavalla, jota olette käyttänyt alkuperäisessä liiketoimessa, ellette ole nimenomaisesti suostunut muuhun, ja joka tapauksessa siten, että teille ei aiheudu suoritusten palauttamisesta kustannuksia.

  Teidän on lähetettävä tavarat takaisin viivytyksettä ja viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä. Määräaikaa on noudatettu, jos lähetätte tavarat takaisin ennen kyseisen 14 päivän määräajan päättymistä. Palautuskustannuksista vastaa palauttaja.

  Olette vastuussa vain sellaisesta tavaroiden arvon alentumisesta, joka on seurausta muusta kuin tavaroiden luonteen, ominaisuuksien ja toimivuuden toteamiseksi tarvittavasta käsittelystä. Tuotteiden on oltava KÄYTTÄMÄTTÖMIÄ, vaatteen voi sovittaa vain myymälässä tapahtuvaa sovitusta vastaavasti. Emme ota palautuksena vastaan jo käytössä olleita tuotteita. Jos jo käytössä olleessa tuotteessa on virhe, ota yhteyttä ja sovi reklamaatiosta.

  Lunastamaton paketti

  Lunastamatta jättäminen ei ole sama asia kuin palautus tai peruutus. Lunastamatta jätetystä paketista, josta ei ole tehty erillistä peruutusilmoitusta, perimme toimituskustannukset.

  Ongelmatilanteet

  Mikäli tuote on kadonnut tai vioittunut kuljetuksen aikana tai se ei muuten vastaa tilaustasi, tulee sinun ilmoittaa virheestä viimeistään 14 päivän kuluessa kirjallisesti Peruutusoikeus ja palautusehdot -kohdassa mainittuun osoitteeseen tai soittamalla yhteystiedoissa mainittuun puhelinnumeroon. Jos paketti on selvästi vaurioitunut kuljetuksessa, tee välittömästi asiasta reklamaatio valitsemanne toimitustavan kuljetusyhtiölle.